Ruben Pueyo: “Ara estem al millor nivell de twirling de tota la història”

El twirling català ha anat creixent en els darrers anys fins a situar-se actualment en el seu millor moment de la història. Si abans tota l’activitat se centrava a les Terres de l’Ebre, ara ja és més fàcil trobar un club de twirling a qualsevol part del territori català. Els millors twirlers catalans es donaran cita aquest cap de setmana al Campionat de Catalunya i, en tres setmanes, la Selecció Catalana formada per 131 twirlers lluitarà per un lloc al podi de l’Europeu que se celebrarà a Tortosa. Ens ho explica el president de la Federació Catalana de Twirling, Ruben Pueyo.

Aquest cap de setmana es disputa el Campionat de Catalunya absolut. Què n’espereu d’aquesta competició?

Esperem que sigui un èxit! Esperem que tots els clubs de Catalunya que aquí estan representats tinguin la millor de les seves actuacions i acabin la temporada amb un bon regust de boca.

IMG_6236Aquí es trobaran els millors twirlers de tota Catalunya. Com definiria el nivell del twirling català?

El nivell del twirling català és molt alt. Quan estàvem a la federació internacional érem dels sis primers de tot el món. Actualment estem dins la federació europea i és molt estrany que no pugem al podi. Hi ha un nivell molt alt, però el nostre nivell d’actuació és molt bo i el de tècnica és dels millors d’Europa.

A principis d’aquest passat mes de maig es va celebrar el Campionat de Catalunya de base. Quina valoració en feu?

Molt bona. Després del creixement que va tenir la federació esperàvem que el nivell baixés, però no ha sigut així, tot el contrari, ha pujat moltíssim. Els clubs que s’han incorporat tenien un bon nivell i això ha fet que, si abans casi tots els podis eren d’una zona específica de Catalunya, aquest any s’ha diversificat moltíssim. Quasi bé cada club de Catalunya va aconseguir un podi en la categoria base, i això és molt important per a nosaltres.

Com veu el futur del twirling català?

Ho veig bé! Vam tenir una davallada important l’any 2012, però ara estem al millor nivell de twirling de tota la història. Tenim més llicències que mai, estem recuperant posicions, estem fent molta activitat de captació de clubs i això és boníssim. A més els clubs estan molt contents, s’hi treballa molt bé la base.

En què consisteix el twirling?

El twirling és l’evolució esportiva de les majorettes. S’utilitza un bastó sobre una base musical i es fa un exercici molt semblant al de la gimnàstica rítmica, però donant molta prioritat a l’ús de bastó i una mica menys a la part corporal, al contrari que es fa en la gimnàstica rítmica.

Com funciona una competició de twirling?

Les competicions de twirling tenen quatre modalitats: individuals, parelles, equips i grups. A partir d’aquí cada club s’apunta a les modalitats que vol pel seu nivell de competició. L’exercici individual és una persona sola amb el bastó fent un exercici coreogràfic, és un exercici simple. Les parelles són dos components i es valoren els canvis d’elements, el bastó en aquest cas, i la coreografia. Els equips i els grups funcionen molt semblant, l’únic que els equips són de 5 a 9 components i els grups són de 10 en endavant.

La selecció catalana està reconeguda internacionalment?

Abans del 2012 la Federació Catalana estava dins la World Baton Twirling Federation. Arran d’una gestió de la Federación Española de Baile Deportivo, la catalana va veure els seus drets minvats. Ens van fer un contracte per quatre anys a la federació mundial, però als quatre anys va complir i des del 2012 que estem fora. Aleshores, varis països que ens vam quedar fora vam decidir muntar una federació internacional, que és en la que estem actualment, l’European Federation of Twirling Baton. En aquesta estem reconeguts i podem competir internacionalment, però només a nivell d’Europa, a nivell mundial la Selecció Catalana està vetada.

IMG_6234Fa uns anys el twirling potser se centrava només en una zona de Catalunya, però ara ja s’ha expandit. Què ha canviat en aquest temps?

Després de molts anys hem pogut recuperar moltes zones geogràfiques on no teníem competició. Abans la nostra activitat estava molt centralitzada en les Terres de l’Ebre. Ara, tot i que el 50% dels nostres clubs estan a les Terres de l’Ebre, l’altre 50% està més dispersat per tot el territori català. Ara tenim clubs també a Lleida, a Barcelona o a Girona; en total englobem 18 clubs i més de 800 llicències. La federació gaudeix ara de molt bona salut. Va haver-hi un moment, al 2012, que només teníem 10 clubs, ens vam quedar sense subvenció i vam patir molt, realment vam veure perillar la federació. Però poc a poc ens estem fent un lloc i la gent ja comença a saber què és el twirling. Abans la nostra feina era explicar en què consisteix el nostre esport, però ara ja ens coneixen més.

El twirling potser està considerat més per noies, però també es poden veure nois.

El twirling és un esport mixt, tot i que en la modalitat individual els nois i les noies fan la competició per separat per una qüestió de força i de visualització. La resta de modalitats totes són mixtes. Una parella pot estar formada per un noi i una noia i els equips normalment són mixtes. Sí que és veritat que tenim un 90% de noies i un 10% de nois, però la tendència va canviant i poc a poc anem acostumant als nois a que facin twirling sense que es vegi una cosa estranya, com passava abans.

Quins són els reptes més immediats de la Federació Catalana de Twirling?

El nostre repte és continuar creixent, continuar fent-ho bé, organitzant competicions i treballant en tot el que hem anat fent fins ara. Com a repte més específic, del 29 de juny al 2 de juliol organitzem a Tortosa l’Europeu de twirling, en el qual tenim dipositades moltes esperances. Seria molt estrany que ens quedéssim fora del podi. A més, aquest any hi assistirem amb la Selecció Catalana més àmplia de la història, amb un total de 131 twirlers. L’any passat a Eslovènia vam anar 50 i fa dos anys  a Irlanda 65. Aquest any encara són més, ja que portem dos grups, que ja són 20 persones, casi sis equips, més tots els participants de les modalitats d’individuals i parelles. Intentem que tothom tingui la seva oportunitat dins la Selecció Catalana i que ningú es quedi fora.

Entrevista al Mundo Deportivo

Torna a veure el Campionat de Catalunya de twirling absolut: