Més jugadores de cara al frontó

Una pilota rebota contra la paret verda del frontó i va a parar a la raqueta d’una jove vestida de blanc. Ella retorna la bola amb força davant un públic que abarrota les graderies en un gran ambient de joc. Aquesta escena, molt habitual a principis del segle XX i fins al voltant de 1950, és, malauradament, només un record del passat.

La pilota femenina és, avui en dia, un esport molt minoritari a Catalunya amb només 397 llicències. Ho sap bé la Judith Campoy, destacada jugadora en les modalitats de frontennis i paleta de goma en trinquet. “Hi ha força noies que juguen a frontennis de forma lúdica, però no solen passar a la competició. I això fa que no puguem tenir campionats, a nivell nacional, com els dels nois”.

Judith Campoy jugant a pilota de goma en un trinquet. La pilota està plena d'aire i pesa entre 42 i 48 grams

La Judith Campoy (a la dreta) jugant a pilota de goma en trinquet. La pilota està plena d’aire i pesa entre 42 i 48 grams

Aquesta manca de noies ha fet que es permeti jugar en parelles mixtes. Però no és la millor solució. “La manera de jugar és diferent entre nois i noies i això, a vegades, crea incomoditats sobre tot en el cas dels nois, que no saben com actuar amb una noia com a contrincant”.

La Judith, que va començar en el món de la pilota veient el seu pare jugar rere el vidre del frontó, ha fet parella amb la seva germana, el seu germà i fins i tot amb un jugador veterà. A aquesta manca de noies, s’hi sumen les complicacions per trobar clubs i companyes amb qui entrenar en horaris compatibles amb els estudis o la feina.

L'objetiu és donar a conèixer i engrescar els nens i nenes perquè provin les diferents modalitats de pilota

L’objetiu és donar a conèixer i engrescar els nens i nenes perquè provin les diferents modalitats de pilota

Per intentar revifar la presència de les dones en el món de la pilota, la Judith treballa ara des de la vessant directiva. Creadora del departament ‘Dona i Pilota’ de la Federació Catalana, és també membre del Comitè ‘Mujer y Pelota’, entitat formada per la Federació Espanyola i el Consejo Superior de Deportes.

El seu objectiu ara és aconseguir potenciar la pilota entre els nens i nenes, fent clínics a les escoles perquè coneguin aquest esport. Al mateix temps, facilitar que aquests nens i nenes puguin seguir practicant la pilota amb classes a les escoles i més frontons i horaris als clubs.

Actualment la pilota – dintre de les seves 14 modalitats – té presència femenina en pilota de goma en trinquet i en frontó de 30 metres i, de forma molt anecdòtica, en cesta punta.

Judith Campoy, jugadora de pilota i dirigent esportiva 

  • Un ídol esportiu? Encara que pugui semblar un tòpic, Rafa Nadal.
  • Si no juguessis a pilota, quin esport t’agradaria practicar? Qualsevol esport d’equip.
  • El millor moment de la teva carrera esportiva? Els últims anys, són els que més vaig gaudir.
  • I el pitjor? L’època d’entremig. Al principi comences amb moltes ganes, després d’uns anys sembla que t’estanques, però al final te n’acabes sortint.
  • El teu objectiu en el món de la pilota? Mantenir-me com a jugadora al nivell en què em trobo actualment i seguir-m’ho passant bé jugant.
  • Manies o supersticions a l’hora de competir? Cap.
  • Qui és el teu major suport? La família. Ells també han estat molt implicats en el món de la pilota i també viuen l’afició per aquest esport.
  • Un consell per a futures jugadores? Que s’animin a jugar i que s’ho passin bé fent esport. És la millor manera de trobar-te bé i trencar amb la rutina.
Judith Campoy rebent, a mans del president de la UFEC, David Moner, un reconeixement com a nominada al Premi a la Dona Dirigent Esportiva 2012

Judith Campoy rebent, a mans del president de la UFEC, David Moner, un reconeixement com a nominada al Premi a la Dona Dirigent Esportiva 2012

Aquest post te 0 Comentaris

Deixa un comentari