Juan José Albuixech: “El nivell dels esportistes catalans és dels millors”

El kick-boxing és un esport relativament jove al nostre territori. Va arribar a Catalunya els anys 80 de la mà de països com França, Holanda i Estats Units. Després de molta feina de promoció i difusió, l’any 2008 es va crear la Federació Catalana de Kick-Boxing i Muay-Thaï. Des d’aleshores es continua treballant per mantenir el gran nivell dels esportistes catalans en les diferents modalitats. Ens ho explica el president de la Federació Catalana, Juan José Albuixech.

Després de les vacances d’estiu, arrenca la nova temporada. Quins són els objectius esportius d’aquest nou curs?

L’objectiu principal és formar una bona selecció per participar als Campionats d’Espanya de 2018 i poder participar també als Europeus i als Mundials en les diferents modalitats. A banda d’això, ens estem coordinant amb el seleccionador Alex Baena per organitzar els Campionats d’Espanya de Muay-Thaï a Malgrat de Mar el proper mes de març del 2018. Aquest campionat servirà per a que alguns dels catalans que hi guanyin puguin participar als Mundials IFMA que se celebraran del 10 al 19 de maig a Cancún (Mèxic).

camp_España_Fek_tatami_2017_dia_1-22Com definiria el nivell dels atletes catalans fora del nostre territori?

El nivell dels esportistes catalans és dels millors. El més conegut i complet és el professional César Córdoba, que torna a la competició el proper 11 de novembre a Bilbao. Després tenim diversos diamants en brut que estan lluitant internacionalment, com Kyzher Hayat, que lluita assíduament a la Xina, igual que Eric García, David Martínez o Eduardo del Prado; o els germans Dass, el Hadmi, David Calvo o Vicente García, entre d’altres, que ho fan a Tailàndia. Si parlem de competició amateur, aquest any als campionats nacionals de kick-boxing a Benidorm, en tatami, i a Astúries, en ring, vam aconseguir 15 medalles (5 ors, 7 plates i 3 bronzes); i a Màlaga, a la modalitat de muay-thaï, vam aconseguir 19 medalles (12 ors, 5 plates i 2 bronzes). A més, tenim dos catalans, els germans Juan i Luis Rodríguez, seleccionats per al Campionat del Món WAKO, que se celebra del 3 al 12 de novembre a Budapest (Hongria).

Amb quants clubs i federats compteu actualment?

Actualment estem per sobre dels 50 clubs i les 1.700 llicències.

Quines són les competicions més importants que organitzeu des de la vostra federació?

Des de la Federació Catalana de Kick-Boxing i Muay-Thai col·laborem amb els promotors que organitzen esdeveniments nacionals o internacionals; com el que s’organitza el proper 30 de setembre a Barcelona, o el que organitzarà Pedro Albino el 15 d’octubre a Lloret de Mar.

Quines són les diferents disciplines que englobeu a la vostra federació i en què consisteix cadascuna d’elles?

Les paraules kick (puntada de peu) i boxing (boxa) engloben moltes modalitats esportives. Dins de les modalitats de tatami trobem el kick-light, en la qual els cops es realitzen amb un lleuger contacte; el semi-contact, en la qual es para cada vegada que es col·loca un cop controlat i es puntua; el light-contact, en la qual es realitza el combat seguit, sense interrupcions; i el free style, que són katas musicals amb i sense armes. Pel que fa a les modalitats de ring també en tenim quatre: el kick-boxing americà, modalitat de mà-peu amb puntades de peu per sobre de la cintura; el kick-boxing oriental, modalitat de mà-peu amb low-kick autoritzat; el K1 rules; que és el kick-boxing oriental amb tècniques de genoll autoritzades; i el muay-thaï, en la qual mà, peu, genoll, colze i projeccions estan autoritzades.

SPARTA PEQUES-12Com va arribar el kick-boxing a Catalunya i com ha evolucionat fins el dia d’avui?

El kick-boxing va arribar a Catalunya als anys 80 a través de França, Holanda i Estats Units. L’americà i gran campió Benny Urquidez rodava amb Jackie Chan ‘Los Supercamorristas’ a Barcelona el 1984, va aparèixer al meu club per mantenir la forma i jo vaig aprofitar per actualitzar-me. Juntament amb altres pioners com Rafa Martín, José L. Aroca i Víctor Amat vam començar a difondre aquest esport a cavall entre les arts marcials, la defensa personal, la competició esportiva i un estil de vida. Des d’aleshores, fa uns 37 anys, formem poc a poc les bases i a la majoria d’entrenadors actuals. Amb la idea de difondre el kick-boxing, el 2008, després de 6 anys de treball conjunt amb diversos clubs, vam aconseguir constituir la Federació Catalana de Kick-Boxing i Muay-Thaï. De forma lenta però segura, el kick-boxing s’ha anat consolidant i evolucionant gracies als intercanvis a través de cursos tècnics, de formació i campionats.

Des de la temporada passada que voleu potenciar aquest esport entre els més petits. Com treballeu des de la federació en aquest sentit?

Formant als entrenadors i organitzant esdeveniments de promoció i difusió, com el Trofeu Joves Promeses que organitzem el proper 19 de novembre a Sant Andreu, a Barcelona, on participaran nens i nenes a partir de 6 anys.

Quins són els valors que aporta als més petits?

Com en d’altres esports, el kick-boxing aporta una sèrie de valors com companyonia, esforç, respecte, constància, paciència, humilitat i seguretat en un mateix.

Quins són els reptes més immediats de la Federació Catalana de Kick-Boxing i Muay Thai?

Comencem forta la temporada; doncs gràcies a la feina coordinada de Luis Lloret i Rafi Zohuer el 30 de setembre tenim un esdeveniment internacional al Palau d’Esports de la Vall d’Hebron, el Thai Fight, on una selecció d’alguns dels millors competidors de Tailàndia s’enfrontarà a un combinat espanyol. En aquests 7 enfrontaments podem destacar la presència dels catalans Marc Dass o Kylian Jiménez. Des d’aquí vull animar a tot el públic simpatitzant dels grans espectacles que s’apropi a veure en acció els millors competidors d’aquest esport.

Entrevista a Mundo Deportivo