Josep Orlando Díaz: “La petanca catalana està al capdavant a nivell nacional i internacional”

El Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de petanca es va celebrar el cap de setmana passat amb rècord de participació: 128 equips en categoria masculina i 48 en femenina, una xifra que va fer que la instal·lació de la Magòria es quedés petita. D’aquesta competició, així com d’altres temes de l’actualitat de la petanca catalana ens parla el president de la Federació Catalana de Petanca, Josep Orlando Díaz.

El cap de setmana passat es va disputar el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de petanca. Quina valoració feu d’aquesta competició?

Aquesta ha estat la 33a edició de l’Internacional Ciutat de Barcelona i fem una valoració molt bona. Hem aconseguit batre el nostre rècord de participació, amb un total de 128 equips en categoria masculina i 48 en femenina, que és la capacitat màxima que admet la instal·lació de la Magòria.

Què té d’especial aquest trofeu que tanta gent vulgui venir a participar-hi?

Aquest és un trofeu especial i cada any l’intentem millorar una mica més. Hi participen jugadors i jugadores amb un nivell molt alt que han sigut campions del Món o d’Europa. Aquest any s’han hagut de quedar fora diversos equips, tant d’homes com de dones, ja que la capacitat de la instal·lació és la que és. Sinó podríem haver arribat als 140 equips en categoria masculina i als 64 en femenina.

DSC_0642-Campio MHUs heu plantejat canviar d’escenari de cara a la propera edició per donar cabuda a més gent?

És difícil, perquè és un Internacional Ciutat de Barcelona i per tant s’ha de fer a Barcelona, i nosaltres necessitem molt d’espai. Ens agradaria poder tenir més capacitat; tot i així estem molt contents amb l’edició d’enguany. Aconseguir aquesta fita de participació no és fàcil, i més al nivell que ho fem nosaltres. Sí que és veritat que és podria fer més gran, però això tampoc garantiria que l’èxit fos major.

Com ha evolucionat aquest trofeu al llarg d’aquests 33 anys?

Ha anat evolucionant al mateix ritme que ha evolucionat la petanca i, per tant, ens hem anat adaptant. En un principi era una competició molt petita en la qual només es podia participar a través d’invitació. Des de fa uns vuit anys li hem donat un caire open, per a que tothom es pugui apuntar lliurament. La gent està molt més contenta amb aquest sistema.

Hi van participar seleccions d’altres països. Quina diferència hi ha entre la petanca en altres països i la petanca a casa nostra?

Cada dia les diferències són menors perquè tothom intenta millorar. La petanca catalana està al capdavant tant a nivell nacional com internacional, i aquest és un dels motius pel qual la gent de fora vol venir a participar aquí. Aquest any, per exemple, hem tingut equips participants de Tunísia, Bèlgica, Holanda, França i Mònaco. La diferència principal la trobem, no tant a nivell esportiu, sinó en quant a instal·lacions. Hi ha països més petits que nosaltres que han millorat molt en instal·lacions. Per desgràcia, nosaltres no tenim una instal·lació permanent de petanca, ja no només a Barcelona, sinó en tot el territori català, i això també influeix. Altres països com Tunísia, Itàlia o França tenen poliesportius només per practicar petanca, no són pavellons poliesportius on es practiquin altres esports.

En les darreres setmanes s’han celebrat diferents campionats d’Espanya amb gran èxit dels catalans tant per clubs com individual. Com descriuria el nivell de la petanca catalana?

Actualment som la federació de petanca més important a nivell d’Espanya tant en número de llicències com en nivell esportiu. Aquest any hem sigut campions d’Espanya de tripletes tant en categoria masculina com femenina, per clubs i en individuals. Tots sabem com és l’esport, que de vegades va i bé, i tot influeix, però de moment ens anem mantenint. Ja fa uns quants anys que estem al més alt de la petanca d’Espanya i això també repercuteix en els nostres jugadors, ja que són elegits per representar la Federació Espanyola als diferents Campionats d’Europa i del Món.

DSC_0638-MH4-Jose L. DelgadoA principis de juliol se celebra el Campionat Internacional juvenil de seleccions. Què n’espereu d’aquest campionat?

Aquesta és una competició que vam començar a organitzar nosaltres des de que estem al capdavant de la Federació Catalana de Petanca. És una competició que abans no és feia i sempre hi ha baralles per participar-hi. Funciona per invitació i es participa amb la selecció de cada país o autonòmica, no de manera individual o per clubs. Hem aconseguit que aquest campionat se situï entre els més importants d’Europa i hi participen seleccions d’Alemanya, Suïssa, Itàlia, Tunísia, Marroc o França. És un bon torneig per als més joves per agafar experiència.

Com veu el futur de la petanca catalana?

El futur de la petanca catalana és molt bo; tenim nens i nenes que apunten molt bones maneres, tot i que amb els més petits és molt difícil vaticinar el que passarà, ja que canvien molt d’un any per l’altre. Potser un nen durant tres o quatre anys sembla que no progressa i de cop fa un salt important i arriba allà on es pensava que no arribaria. Això també depèn molt de cadascú i de l’interès que hi posi en l’esport.

Dins la vostra federació també teniu la modalitat de botxes.

Les botxes és una altra disciplina dins la nostra federació que té unes normes diferents i es juga amb una bola més gran. A més hi ha dues especialitats de tir, el de precisió i el progressiu, que és corrents. Es tracta d’una modalitat més petita, amb poques llicències, i que no es tan coneguda com la petanca. Tot i així, en botxes també estem al capdavant a nivell estatal; fa poc es va disputar el Campionat d’Espanya de botxes i una de les nostres jugadores es va proclamar campiona.

Quins són els reptes més immediats de la Federació Catalana de Petanca?

El nostre repte més important és, com he comentat abans, aconseguir una gran instal·lació per a la nostra federació. Per altra banda també volem donar a conèixer el nostre esport. Hi ha una imatge molt equivocada de la petanca, i és que molta gent que no ens coneix es pensa que és un esport de gent gran, i no és així. Com en qualsevol esport, la petanca la practica gent gran i també joves.

Entrevista al Mundo Deportivo

Torna a veure el reportatge del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de petanca: