Joan Ricart: “El nostre objectiu és consolidar la participació en les competicions en l’àmbit esportiu a Catalunya”

La temporada 2016-2017 arriba a la seva fi i és el moment de fer les valoracions. Amb un total de 120 clubs en actiu, i que s’espera que augmenti de cara a la propera temporada, la Federació Catalana de Bitlles i Bowling fa una bona valoració d’aquest curs que finalitza amb un bon nombre de participació en totes les seves competicions. Ens ho explica el president de la Federació Catalana, Joan Ricart.

Les competicions esportives estan arribant a la seva fi aquestes setmanes. Quina valoració feu d’aquesta temporada?

Aquesta temporada hem tingut una molt bona participació tant en competicions individuals com en les d’equip. Com a aspecte negatiu, la participació femenina ha baixat una mica respecte a la temporada anterior.

20110330EQUIP CATALÀAquesta setmana s’està disputant el Campionat d’Europa de bowling tenpin amb participació catalana. Quin està sent el paper de l’equip català?

Es tracta del Campionat d’Europa de categoria sènior. De moment només s’ha disputat la prova individual i tenim un jugador molt ben classificat a la categoria B. En aquesta competició hi ha tres categories per edat: la categoria A que són els esportistes de 50 a 57 anys; categoria B, de 58 a 64; i a partir de 65, categoria C.

Des de quan la Selecció Catalana de bowling participa en competicions internacionals?

L’afiliació de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling a la Federació Internacional va ser el 2007 i el TAS la va ratificar el 2008. La primera participació oficial de la Selecció Catalana va ser al Mundial Juvenil sub’21 del 2008, que es va celebrar a Orlando (EUA). Des d’aleshores hem participat ininterrompudament fins el juny de 2014 tant en les disciplines de tenpin com de ninepin. Actualment tenim una restricció de participació en Campionats Europeus i Mundials de bowling tenpin a causa dels procediments judicials a l’Estat Espanyol, que també estan impedint que la federació pugui rebre les subvencions de la Generalitat i continuar el pla de tecnificació.

Quin és el nivell de la Selecció Catalana internacionalment?

Comptem amb un grup reduït d’esportistes que, gràcies al seu esforç, mantenen un bon nivell. El 2016 vam tenir per primer cop una finalista,  Cristina Sanz, a la Copa del Món Individual Qubica, i molt bons resultats al Campionat d’Europa Sènior ESBC.

Les bitlles catalanes és un esport molt arrelat a casa nostra. En què consisteix?

L’objectiu és tombar 5 de les 6 bitlles llançant un bitllot en tres llançaments. De fet, és un esport molt senzill i fàcil de dur a qualsevol indret; hem tingut l’ocasió d’exportar el nostre esport autòcton a Centre Amèrica, on s’està mantenint l’activitat.

Aquest cap de setmana es posarà punt final a la temporada de bitlles amb la 14a Copa Generalitat. Què n’espereu d’aquesta competició?

Aquesta és la competició perfecta per tancar la temporada. Aquí hi arriben els vuit millors equips de Catalunya que han anat superant les eliminatòries, i és l’única competició de bitlles que es juga per tot el territori sense fases locals. És una competició d’equips que desperta molt d’interès i en la qual hi han participat un total de 37 equips en aquesta 14a edició. Els clubs lleidatans dominen la final amb cinc equips classificats: CB Ponts, CB Los del Huerto de Cervera, CB Tàrrega, CB Vallverd d’Urgell i CB Os de Balaguer, que juntament amb AEC Vic Bitlles, CB La Penya del Bistec de Tordera i CB Can Folguera de Santa Perpetua de Mogoda lluitaran per aconseguir el trofeu. A més, la localitat del Baix Empordà, Vall-llobrega, acull per primera vegada una competició d’alt nivell de bitlles catalanes i estem molt contents de la capacitat d’organització que ha tingut aquest club amb només cinc anys en el món de les bitlles.

CG 2013 autoritats i capitansEn bitlles catalanes també teniu la categoria sub’25 i infantil. Què aporta aquest esport als més joves?

És un esport integrador, molt familiar i que es practica  a tot el territori, tant en àrees urbanes com rurals.

Com treballeu des de la vostra federació per arribar als més petits?

La tasca de promoció principalment la fan els clubs; la federació subvenciona els costos de participació. Les competicions de bitlles catalanes en les edats infantils, cadets i juvenils no tenen cap cost econòmic i la llicència té un preu simbòlic.

Dins la vostra federació també teniu els bolos leoneses. En què es diferencia de les bitlles catalanes?

Els bolos leoneses és un joc de 9 bitlles que es juga amb una bola semiesfèrica. La tècnica és molt complexa i la van introduir a Catalunya persones vingudes de Lleó, on és un esport de molta rellevància. Actualment es continua jugant a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

Amb quants clubs i federats compteu actualment?

Actualment tenim 120 clubs federats que estan en actiu. La propera temporada és possible que hi hagi un increment.

Quins són els reptes més immediats de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling?

En primer lloc consolidar la participació en les competicions en l’àmbit esportiu a Catalunya. Un altre dels reptes més immediats són les eleccions a la Federació Catalana, que se celebren aquest estiu. Pel que fa a la banda associativa el principal escull és la sentencia negativa dels tribunals espanyols i l’embargament de les subvencions. A la vista de la situació política del nostre país no serà fàcil la resolució, però ho hem d’intentar en el proper mandat.

Entrevista al Mundo Deportivo

Torna a veure el reportatge de la Copa Generalitat de bitlles catalanes: