Benet Muñoz: “Els nostres esportistes fa anys que destaquen en les competicions estatals”

Després de tancar la temporada 2016-2017 amb el bon gust dels Summer Deaflympics, competició en què hi va haver participació catalana, parlem amb Benet Muñoz Fernández, president de la Federació Esportiva de Sords de Catalunya, sobre aquesta competició, així com dels principals reptes que té la federació que presideix de cara a la pròxima temporada.

Quina valoració fa d’aquesta temporada 2016-2017?

La valoració que podem fer d’aquesta temporada realment es molt positiva per nosaltres, per a la nostra federació, ja que comptem amb una gran varietat de disciplines esportives però sempre amb la il·lusió que la temporada següent sigui encara millor per nosaltres. Ha sigut una temporada molt especial perquè els esportistes han estat motivats, ja que se celebraven els Summer Deaflympics.

Ja és moment també de començar a preparar la propera temporada. Quins objectius us heu marcat?

Els objectius i les línies a seguir que tenim marcades per a la següent temporada són la creació de competicions de menors, ja que volem créixer en aquest àmbit concretament; també volem acollir grans esdeveniments a partir d’aquesta temporada, ja que ens sentim molt motivats en aquest àmbit. Aquest any un club de la nostra federació, el CES BADALONA, participarà en un Campionat d’Europa sub’21 i és una gran alegria per a la federació la seva participació, amb un equip ple de jugadors molt joves; i, per descomptat, seguir creixent a les nostres competicions més habituals aquí a Catalunya

foto entrevista de la setmanaQuins són els esports que s’engloben dins la vostra federació?

La nostra federació engloba el futbol, futbol sala, pàdel, bowling, escacs, petanca, dards i basquetbol, tant pel que fa a les categories masculines com femenines.

Com descriuria el nivell dels esportistes catalans a nivell de l’estat espanyol?

El nivell dels nostres esportistes a l’estat espanyol en els diferents Campionats d’Espanya en què participen és bastant bo. En algunes modalitats esportives, ja fa un bon grapat d’anys en què els nostres esportistes destaquen, fent-nos sentir d’allò més orgullosos amb els resultats que obtenen any rere any.

El passat més de juny es van disputar els Summer Deaflympics. Ens podria explicar en què consisteixen i cada quant es disputen?

Els Summer Deaflympics s’han celebrat aquest any del 17 al 30 de Juliol a la ciutat turca de Samsun. Aquestes se celebren cada 4 anys alternant cada 2 anys amb els Winter Deaflympics. Alberguen 22 modalitats esportives diferents, serveixen com a reivindicació de la societat sorda amb les seves notables barreres de comunicació i que dia a dia lluiten per trencar-les. D’altra banda, aquí a Espanya, a una ciutat en concret, s’està fent un projecte per poder presentar una candidatura oficial però després de les ultimes de negociacions encara no s’ha pogut arribar a un acord. Aquest any hem pogut veure com 2 àrbitres sords catalans han estat als Deaflympics xiulant diversos partits en la disciplina del basquetbol.

Va haver-hi participació catalana. Quin va ser el paper dels esportistes catalans als diferents esports que hi van participar?

Hi ha hagut participació catalana als Summer Deaflympics aquest any en els esports de bowling, ciclisme i atletisme, amb uns resultats d’allò més bons i que deixen una bona imatge de l’esport català.

Amb quants federats compteu actualment?

Actualment tenim uns 677 esportistes federats, sense comptar amb tots els esportistes que participen en torneigs i activitats de la nostra federació que són de lliure inscripció, per la promoció de l’esport de les persones sordes i que no disposen de llicencia federativa. Per això el nombre de persones sordes que practiquen esport és molt superior i treballem per poder augmentar-lo.

Per a la gent que no coneix la vostra federació, i que pateix algun tipus de discapacitat auditiva, què els diríeu perquè s’animessin a provar algun esport?

Moltes federacions disposen d’esportistes sords als seus clubs afiliats, sords o amb alguna hipoacúsia. Ens agradaria i seria un plaer poder comptar amb aquests esportistes també a la nostra federació, i que coneguessin l’ambient de la comunitat sorda a l’esport, un ambient diferent i alhora molt bonic de viure. Així doncs animem a tots els esportistes sords o amb alguna hipoacúsia que ens visitin a la nostra federació per participar a les nostres lligues, torneigs o perquè  simplement s’informin del funcionament dels nostres esports i la nostra federació.

Quins són els reptes més immediats de la Federació Esportiva de Sords de Catalunya?

El repte més immediats que tenim ara mateix és l’organització del 39è Campionat Esportiu de Sords de Catalunya, que el 2018 se celebrarà a Ripoll. Seran 3 setmanes de competició de caps de setmana on acudiran els millors esportistes per enfrontar-se i ser campions de Catalunya. També valorar i organitzar un Campionat d’Espanya per Seleccions Autonòmiques de futbol aquí a Catalunya; i, per últim, preparar totes les nostres seleccions catalanes de cara als enfrontaments que tindran durant tota la temporada 2017/2018. Així doncs volem donar un missatge a tothom que ens pugui llegir animant-los perquè coneguin l’esport sord, un esport on podran veure, a banda de competició, una cohesió i una familiaritat especial.

Entrevista al Mundo Deportivo